Jdi na obsah Jdi na menu
 

Gas blowback M4A1 RAS od A.G.M.

1. 2. 2010
Plynová M4A1 RAS v blowback provedení



Základní informace:

Výrobce: AGM
Váha: 3300g
Zásobník: Low-Cap 50 kuliček
Délka: 77/85cm
Úsťová Rychlost: 100-105 m/s (s plynem Ultra Air Power Gas)
Délka vnitřní hlavně: 365 mm
Hop-Up: regulovatelný
Typ střelby: jednotlivě i dávkou
Blow-back: ano
Materiál: kov +ABS
Materiál těla: kov (ZnAl)
Balení obsahuje: zbraň M4 RIS GAS BLOWBACK TYPE, zásobník Low-Cap 50BB, rychloplničku kuliček, přední vertikální úchyt a krytky R.I.S


Co vám příjde v krabici:

Zbraň M4 GBB
Zásobník AGM M4 GBB na 50 bb
Rychloplnička s redukcí na GBB M4 zásobníky
Popruh (ne zrovna moc kvalitní)
RIS rukojeť
3xRIS plastová krytka


Zpracování zbraně:

Prvně je nejlépe zkontrolovat všechny šrouby a matice (moc jich není) popřípadě podotahovat.
Trošku se viklá RIS přepažbí, nicméně toto je normální i na ostré zbrani.
Zbraň je težká na předek, kvůli masivní vnější hlavni a zásobníku (780gramů – těžší než váha zásobníku ostré M4 naplněného municí - tuším okolo 520g). Každopádně takovéto rozložení váhy je mnohem blíže k ostré zbrani než u jiných klasických AEG.
Velkým nešvarem této zbraňe bývá její plastová hopová komora a hopová guma. Chce to co nejdříve vyměnit komoru za hliníkovou s lepší hopovou gumou (cena těcho dílů je 300-1000Kč – podle výrobce a prodejce).
Zbytek zbraně je již od základu dostačující pro běžnou střelbu, ale časem je doporučena výměna některých dílů za díly z lepších materiálů (ocel, hliník).


Zpracování zásobníku:


Zásobník je kovový, těžký, kopií WA M4 50bb zásobníku podporujícího zastavení závěru v zadní poloze po vystřelení poslední kuličky.
U prvních sérií zbraní, byl tento zásobník největší slabinou zbraně, často nevydržel ventil víc jak 5 naplění. Teď se zdá, že tento nedostatek již byl u dalších verzí vyřešen (konkrétně u své zbraně, zatím nemám problém s tímto zásobníkem).
 

Ovládání zbraně:

Zbraň se ovládá téměř schodně s ostrou předlohou. Po naplnění zásobníku kulemi a plynem ho vložíme do zbraně (kdyby to nešlo, tak je potřeba napínací pákou natáhnout, protože v šachtě překáží úderník). Poté napínací páku natáhneme do zadní polohy a pustíme ji, abychom nabili první kuli a pak už je zbraň připravena ke střelbě, stačí jen zvolit příslušný mód střelby (jednotlivě-semi, dávka-auto) a začít střílet. Po vystřelení poslední kule zůstane závěr v zadní poloze, vytáhneme vystřílený zásobník, vložíme naplněný, zmáčneme tlačítko výpouštění závěru na levé straně pušky a opět je připravena ke střelbě (již se nemusí natahovat atp.).

 
Rozborka zbraně:

Velmi jednoduchá, vyndáme zásobník, vymáčkneme zadní čep, rozklopíme zbraň, z vrchu spolu s napínací pákou vytáhneme závěr, zespod po zamáčnutí dorazu vytáhneme vratnou pružinu s trnem. Zbraň vyčistíme a namažeme (popřípadě vyměníme příslušnou část kterou vyměnit chceme). V opačném postupu zbraň složíme.

 
Střelecké vlastnosti:

Úsťová rychlost:

  • v základu 105m/s s původním zásobníkem a plynem ULTRA AIR POWER GAS
  • v základu 115m/s s původním zásobníkem a plynem GUARDER POWERFUL GAS

Kadence s uvednými plyny je asi 15-20bb/s (900-1200bb/min)
Přesnost je při dobře seřízeném hopu stejná jako u běžných AEG (po vyměnění hop komory s gumou).


Upgrade:


Nutný upgrade:
Hopová komora je nutná vyměnit za hliníkovou (300-1000kč). Použil jsem komoru JDT.-nedoporučuji, kvůli nutnosti použít díly z původní hop komory(radši připlatit a koupit třeba tuto - kompletní set dílů pro použití s AEG hlavněmi a hopup gumičkami)..

Ostaní upgrade:
Veškeré vnitřní díly se dají sehnat zesílené a to jak spouštový mechanizmus (komplet v oceli) včetně osiček, pružinek a dalších mechanických prvků, jako je doraz vratné pružiny, záchyt zásobníku, záchyt závěru, tak části závěru, jako je nosič závorníku (ocel, hliník atp. - záleží na volbě uživatele), a závorník (blowbacková komora – plast, hliník, pevná, regulovatelná (NPAS) - opět záleží na volbě uživatele).
Veškerý vnitřní upgrade se dá postupně po po menších částkách(100-1500Kč) zrealizovat v ceně cca 4000Kč (což by postupem času skončilo i v AEG) a za tuto cenu získáte po mechanické stránce prakticky nezničitelnou zbraň (vzhledem k jednoduchosti mechanizmu při použití materiálů jako je ocel a hliník není na zbrani co by se mělo střleou samotnou zničit).

 
Náhradní zásobníky:


  • Originál AGM 50ti ranné zásobníky: dají se sehnat za velmi přijatelné ceny (18-35 USD v zahraničí nebo pak cca 700 Kč u nás), v nynějších sériích by už měli být bezproblémové. Další jejich výhoda je že jsou kopií WA a GP zásobníků (kompatibilita náhradních dílů).
  • GHK 40ti ranné zásobníky: jiná konstrukce než WA, velmi dobře recenzované, potřebují aby ve zbrani byla silná úderníková pružina od Ratechu, dají se sehnat za 40-70 USD v zahraničí a u nás za 1600 Kč - ovšem s patřicným servisem a zárukou. Z výroby dost často poruchový ventil(na Anareus.cz ho umí přetěsnit) občas nutno vychytat pozici zásobníku v těle vůci závěru(broušením záchytu na zásobníku), mají menší natryskování než třeba AGM, takže výkon s nimy je o cca 10% slabší..
  • WA a GP zásobník: originální koncepce zásobníků na 50 ran, ceny dražší GP (45-80 USD zahraničí, u nás 2600 Kč) WA (70-80 USD 2200 Kč S-verze, 100-120 USD 2600 Kč normální verze s bolt stopem, 130-200 USD superverze)
  • Prowin 50ti ranné zásobníky: v tomto momeňtě novinka, celokovová kostrukce, kvalitní provedení, vycházející z WA, dobrá cena (50-70 USD v zahraničí u nás zatím nedostupná).
  • 5KU, JG, VFC - Stejné jako AGM Levnější zásobníky (25-50USD) WA konstrukce, mohou být poruchové, nicméně jejich nízká cena a kompatibilita dílů pro WA zásobníky z nich dělá je činí zajímavými(chce to hodně prolézat různá fóra a recenze aby člověk zjistil, zda-li má smysl tyto levnější verze kupovat)

Aktualizace(11.10.2010): Tak za tu dobu co mám sem na zbrani vyměnil prakticky všechno z vnitřních dílů(až na pár vyjímek), některé díly kvůli poruše nebo nefunkčnosti(tryska a hopup, ventil v jednom dokoupeném AGM zásobníku) a některé kvůli výdrži, výkonu či zlepšení chodu zbraňě(závěr, npas, spouštové ústrojí).. A ještě mě spousta věcí co chci zkusit zbývá(konečně doladit funkci hopup použitím jiné hopkomory s možností vložení aeg hlavní a hopgumiček), pak zkusit nově prodávané CO2 zásobníky(ať již kvůli výkonu, či možnosti hrát v zimě) .. V momentě kdy se mě bude zdát, že je sestava dílů optimální, tak zde uveřejním kompletní seznam..

Ze zbraně mám po cca roce používání, rozporuplné pocity(spousta investic a stále to nefunguje tak jak bych si představoval. nicméně sem si na ni zvyknul a jestli se mě nekdy povede ji vyladit podle mých, tak to bude paráda. Zpátky k aeg mě dožene snad jen vlastenectví(vz.58 nebo CZ 805 Bren) a nebo zima:) Ael pokud bych měl zájemci o plynovou zbraň doporučit, tak spíše konkureční systém WE, který je sice méně realistický po stránce vzhledu vnitřního mechanizmu(po stránce funkčnosti a obsluhy je však na tom stejně jako WA systémy), ale řekl bych spolehlivější a údajně i má nižší spotřebu plynu nebo pořídit dražší repliku WA systému(např. Inokatsu s RaTech úpravou s kvalitnímy zásobníky - WA, G&P, Prowin)..


Máca
 

Náhledy fotografií ze složky Gas blowback M4A1 od AGM

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Problem

(David, 3. 5. 2010 13:47)

Dobry den,
koupil jsem si tuto zbran a mam takovy problem strili to jen kazdou 2 kuli a pri davce to skoro vubec nestrili hned se mi vypusti plyn..???nemeli by jste nekdo radu..??co s tim dystak prosim na e-mail dik dawca jinak mail dawca11@seznam.cz

hop komora

(Dex, 14. 3. 2010 20:09)

Zdarec, mohli byste sem pls hodit foto ty hop komory a odkaz na novou ? :) jestli ne tak prosím aspon info na email dreky2@gmail.com díky ;-)