Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vojenská radiostanice RF-10

7. 7. 2010

RF-10 je přenosná vkv radiostanice vyvinutá pro ČSLA určená pro komunikaci velení na stupni rota - četa. Stanice se začala používat v 70. letech a vzhledem ke své kvalitě vydržela ve službě do 90. let.



Radiostanice má 400 kanálu v kmitočtovém rozsahu od 44,000 - 53,975 MHz s odstupem 25 kHz a její výkon je 1 W.

Váží přibližně 3 kg a její roměry jsou 295 x 47 x 191 mm. Rozsah pracovních teplot je od -35 °C do +60 °C a v rozsahu do -50 °C a +70 °C je stanice provozuschopná, ale se sníženými parametry.

Přibližný udávaný dosah je závislý na použití typu antény a je uváděn pro spojení bez šumu ve středně zvlněném a středně zalesněném terénu:

Krátká prutová anténa (0,5 m) - 1 km
Dlouhá prutová anténa (1,5 m) - 5 km
Závěsná anténa (3,3 m) - 10 km
Směrová dlouhodrátová anténa (30 m) - 20 km

Stanice je napájena zdrojovou skříňkou obsahující 5 NiCd 4000mAh akumulátorů o celkovém napětí 6 V. Udávaná doba provozu radiostanice na jedno nabití akumulátoru je 10 hodin - při poměru příjem : vysílání = 5 : 1.

Balení radiostanice obsahuje 2x 4000mAh baterii, 4 druhy antén, zavěšovací provaz, mikrotelefon, popruhy, brašny, záložní díly a návod k obsluze.

http://rakosnicek.prodejce.cz/Images/rf-10_b.jpg



Cena RF-10 se dnes pohybuje mezi 1000 - 2000 Kč.

Ovládání je velmi jednoduché. Na vrchu radiostanice jsou 3 otočné knoflíky pro ladění kmitočtu a jeden ovládací knoflík pro vypnutí/zapnutí a nastavení režimu hluku nebo uvedení radiostanice do zkušebního režimu. Dále je zde konektor pro mikrotelefon, 2 konektory pro antény a 3 indikátory - červený pro indikaci vybité baterie, zelený pro kontrolu vysílače a žlutá doutnavka signalizující zapnutí radiostanice.

Panel RF10

V poslední době je tato radiostanice často používána v airsoftu a to pro její nízkou cenu, spolehlivost a hlavně dosah a to i ve špatném terénu, kde PMR vysílačky dosahují často jen několik desítek metrů.

Máme odzkoušeno, že s krátkou prutovou anténou se v rovinatém lese spojíme až na 2 km a s dlouhou prutovou na 6 km (opakuji, že to záleži na lese a terénu, mohli jsme mít jen kliku).

Další výhodou (i potencionálním problémem) je využití naprosto jiného frekvenčního spektra oproti PMR. Navíc má radiostanice 400 kanálů - sice není spojení jakkoliv šifrováno (70. léta) a tak je odposlech možný - ale v praxi se strefit na jednu ze 400 kanálů a to ještě v době kdy zrovna někdo vysílá je buď otázka velmi dlouhé doby nebo velkého štěstí (samozřejmě za předpokladu, že má nepřítel taky RF-10ku)
Problém s kmitočtovým rozsahem je ve faktu, že na frekvenci 50 MHz mohou vysílat jen radioamatéři se zkouškami a na ostatních se vysílat nesmí.

Přes tyto výhody má ale RFko řadu nevýhod.

První je jeho velikost a váha - přeci jen vysílačka je to stará a byla určena pro komunikaci na úrovni rota - četa a proto je nemožné, aby ji měl každý v týmu, ale je spíše určena pro týmového radistu, který se stará o spojení týmu s velením / jiným týmem. A i jemu se ta radiostanice slušně pronese - v brašně na zádech se všemi anténami váží cca 4,5 kg.

Další nevýhodou jsou staré akuboxy dodávané s vysílačkou. Ve většině případů jsou staré i 30 let a jejich kapacita dosahuje jen zlomku původní - tzn. jsou nepoužitelné. variantou je nakoupení nových akumulátorů a napájení na místo starých - v dnešní době není problém sehnat akumulátory o kapacitě 6-8 Ah, které se do akuboxu vejdou, nicméně je to investice dalších cca 1000 Kč.



Třetí zádrhel je v nabíjení akuboxů. Musíte si buď obstarat a upravit konektor (viz obrázek), nebo akubox nabíjet přímo, např. krokodýlkama - odšroubujete vrchní kryt a v rozích jsou konektory, k nim je připnete.

/img/picture/19/IMAGE_00009.jpg


Po vyřešení těchto zádrhelů vám ale tato radiostanice bude neocenitelně a spolehlivě sloužit.

Batman a Radar
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RF10

(jorkšír, 13. 1. 2011 13:49)

S touto vysílačkou jsem se poprvé setkal v době vojenské základní služby v polovinš sedmdesátžch let,kdy byla postupně zaváděna a nahrazovala starší typy. V té době byla její cena jak nám to říkali důstojníci kolen čtyřiceti tisíc kčs.A docela bych tomu i věřil.Ke své první RF jsem se dostal v roce 1992 kdy jsem na ni narazil v bazaru ve Frýdku Místku. Pak jsme zkoušeli dosahy a mohu říct že je skvělá. Například z Lysé Hory v Beskydech za hezkého počasí s krátkou anténou,i když to bylo na přímou viditelnost dosah padesát km.Dnes se dá koupit na toto rádio skoro všechno, repasované zdroje jak je dělala armáda,dávala do nich kvalitní články Varta,nabíječe,vybíječe,kontrolní zařízení KZ10,prostě spousta věcí. I když vysíléní na těchto frekvencích je přísně zakázáno a pokuty jsou citelné,těchto stanic mezi lidmi přibývá a je hodně provozováno. Přeji všem kdo ji vlastní aby si je v klidu užili. Je to skutečně nadčasová záležitost.