Jdi na obsah Jdi na menu
 

Survival 20.-21.2. 2010

22. 2. 2010
Malý report z akce

Vyšli jsme chvilku po desátý od motorestu v Choustníkáči (místo srazu, hodina H = 10:00) přímo po vedlejší do Kohoutova, cesta tam byla v pohodě a krom zbloudilého Pražáka kterej si neuměl nastavit navigaci když jel do Kohoutova a ještě na mě blbě čuměl, když sem se ho ptal, proč nejede po hlavní ale těmahle závějema (měl v navigaci nastavenou nejkratší cestu a tak několikrát zapad - i s řetězama, debil, ještě že si nakonec si nechal poradit, kudy se tam jede po hlavní a otočil to) se nestalo nic zajímavýho.
Hned za Kohoutovem jsme se nasvačili a pak se opět vydali na cestu, Lukáš po chvilce odbočil a chtěl jít přes zasněženou pláň, což jsme cca po 30ti metrech vzdali vzhledem k tomu, že jsme se bořili místy až po kolena do sněhu. Vrátili jsme se zpátky na silnici a vydali se po ní. Po chvilce jsme došli do Vyhnánova (nebo jak se to píše, byl sem tam všehovšudy poprvý), tam jsme odbočili na Běluň. U penziónu Běluň jsme měli v nohách už 7,5 km s plnou polní (čas H+3). Zalezli jsme do lesa směr tábor Běluň, kterej je od penziónu co by kamenem dohodil, nicméně vzhledem k hlubokýmu sněhu se náš postup výrazně zpomalil.

Za táborem jsme si začali hledat vhodné místo na stavbu přístřešku a jak jsme tak stále hledali, tak jsme se vzdálili skoro až o nějakých 300 m dále. Nakonec jsme našli ideální místo kousek u potoka - ďolík vysokej asi 1,10-1,20 m ohraničenej z jedný strany kamenem a valem a z druhý pařezem (H+3,5). Hned jsme se dali do odklízení sněhu ve čtverci kterej jsme si vytyčili (cca 4x4 metry). Ze sněhu, kterej jsme vyhrnuli jsme ještě o trochu navršili stěny. Poté jsme se vypravili na větve ze kterých jsme udělali vystýlku a na který jsme se rozvalili s karimatkama, spacákama a celkově s bagáží. Nyní už jen stačilo pospojovat celty do tvaru písmena L a vhodně je napnout, což byla vcelku rychlá činnost - hodně nám to zjednodušila poloha místa, byla pro to jako stvořená. Následovalo ucpání mezer mezi celtama a stěnama (aby netáhlo) a tím byl náš přístřešek prakticky hotov (H+5).

Po práci jsme si dali čaj, kterej nás zahřál, což bylo potřeba (měli jsme promáchaný kanady a nohavice minimálně do půlky lýtek), přitáhli jsme si trochu dřeva a dali jsme se do vaření. Máca dovalil cibuli, hovězí a vše ostatní nezbytný ke guláši, takže jsme si k survivalu ještě dali kurzy vaření, páč guláš každej z nás dělal poprvý :) ale jelikož jsme chlapci šikovní, tak každej přispěl pár radama co a jak udělat a první várka guláše se opravdu vydařila (druhou Lukáš, ačkoliv sem mu říkal dost, přesolil - naštěstí né moc, taky jsme ji samozřejmě sežrali). Po guláši jsme, jak každý jistě dobře zná, vytuhli skoro na 45 minut. Mezitím se začalo stmívat, takže jsme rozdělali oheň s pomocí pepa. Dřevo jsme nalámali uschlý ze spodku velkých stromů, takže s ním zpočátku problém nebyl, ale jelikož by nám takový větvičky moc dlouho nevydrželi, tak jsem iniciativně vybral asi 5ti metrovej uschlej smrček, kterej jsem porazil, odvětvil a dovalil. Plán to byl dokonalý, jenže se stal drobný error - po poražení stromu jsem si všimnul, že na vršku zbylo pár zelenejch větviček a tak ze suchýho stromu byl nejspíš opadanej modřín. Dřevo bylo čerstvý, tak nás zachránilo jen Lukášova igelitová taška s dřevěným uhlím. Jak to uhlí chytlo, tak hořelo dostatečně dlouho na to, aby se čerstvý dřevo vysušilo a shořelo taky. Vřele doporučuji. U ohně jsme částečně vysušili co jsme mohli - nejvíc kanady a kalhoty, což mi osobně hodně bodlo.

Večer nastalo vaření druhé porce guláše a mezi devátou a desátou jsme šli spát. Noc byla z mé strany vcelku v pohodě, nabalil jsem se a do spacáku jsem si vzal klasickou velkou deku - larisu, která mě víceméně zachránila od nepohodlí a zimy, klukům prej byla kosa na nohy. V noci oproti předpovědi bylo pod nulou a tak jsme neplánovaně poprvý bivakovali v prostředí pod bodem mrazu a přežili :).

Ráno jsme vstali, rozmrzli čajem, pobalili (zpřelámali) zmrzlý celty a všechnu naši bagáž a vydali jsme se na sraz s Márou, kterej pro nás do Vyhnánova přijel (spěchal jsem do Prahy). Cesta zpátky hlubokým a zmrzlým sněhem byla peklo, daleko horší než se brodit jen hlubokým. Nohy se bořily jen velmi pomalu a tak každej odraz byl efektivně tlumen propadem nohy nohy ještě hloub, což znamenalo že každej krok byl daleko namáhavější než co sem vůbec zažil. Cesta zpátky lesem k penziónu trvala přes veškerou naši snahu asi o třetinu dýl. Od penziónu už to bylo na místo srazu kousek a tím náš surviválek skončil.

Akci musím hodnotit za vynikající a vydařenou, protože jsme načerpali hodně zkušeností, což byl smysl. Myslel jsem, že to bude poprvé horší, navíc každej z nás zapomněl dost podstatnejch věcí (já asi nejvíc), ale naštěstí alespoň jeden vždy měl to, co druhej nebo třetí zapomněl, tak jsme vše dali dokupy tak, jak bylo potřeba.

Celkem nachozeno cca 10-10,5 km (asi 1,5 km v hlubokým sněhu v lese).
Doba trvání akce byla 23 hodin.
Stabilní sněhová pokrávka v lese asi 30 cm.
Teplota v noci -6 až -8.

Moje výstroj:
Krosna 70/80 l, spacák (dolní komfort -5, reálně +2 tzn. teplota u který bych neměl cítit chlad), karimatka, deka, celta, polní lopatka, sekyrka, vařič, sirky, zapalovač, nože, buzola, náhradní oblečení, jídlo a pití, téměř vybitá baterka a pak nějaký nepodstatný detaily.

Moje výzbroj: SA vz. 58, SA vz. 61

Doufám, že nás příště bude víc, vy lemry líný.

Batman
 

Náhledy fotografií ze složky Zimní survival 20.-21.2.2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ha ...jotakhle

(lamka lam, 9. 3. 2010 14:53)

nemusel si psát "ostatních lidí", protože je více než jisté že ty člověk nejsi. Stačilo poze "lidí" :o)))
a takovej nádhernej flejmík to mohl být :o(

RE lamka:

(Batman, 9. 3. 2010 13:42)

My tvrdé jádro, komunistická hovada a zbohatlíci zásadně nepřistupujeme na požadavky ostatních lidí a příspěvky nevracíme :-D

RE Luckyno:

(Batman, 9. 3. 2010 9:20)

Nabíháš si na odpověď, že jsme spíš jelita :)

Jinak tvoji snahu ti chválíme, už si dostal bonusový bod za aktivitu, ale teď se už na survivaly vyprdni, potřebujem začít trénovat postupy, hraní atd.

Re:máca

(Luckyno, 8. 3. 2010 20:14)

Jasně bejku jen jim dej!!!:-)má pravdu!!!Jsme prostě elita!!:D:D:D

Pro neznalé

(Máca, 8. 3. 2010 19:58)

Teploty uvedené v mém příspěvku úplně dole v závorce u sousloví "mé noční mrznutí ve spacáku" -3/-10/-17 jsou teplotní charakteristiky spacáku nikoliv nějaké domnělé teploty vzduchu v noci. Nemusím se chvástat super nízkými teplotami vzduchu, když skoro nikdo z Vás v životě nespal venku při teplotách pod nulou.

COTO???!!!

(Luckyno, 8. 3. 2010 18:59)

proc se podepisuju batman???:D:D:Dnejakej error:D:D:Dto nebyl ja to chybba v matrixu ci co...ja se podepsal jako ja..

Re:Batman

(Batman, 8. 3. 2010 18:56)

Aspoň jsem měl snahu vás po zimě někam vytáhnout tak nerejpej!!!

...

(lamka lamkovatá, 8. 3. 2010 18:52)

no vidíš že kecáš :o))) tak naval příspěvek...bo si ho už nepamatuji, protožr jsem ho psal střízlivej :o))

RE Stanovická lůza:

(Batman, 8. 3. 2010 18:40)

Ty seš anonymní jak Mára v Egyptě :-D

...

(lamka lamek, 8. 3. 2010 17:54)

Betmene, ty pražský filozofe co ti zavřeli kavárnu, okamžitě nahraj můj příspěvek zpět. A netvrď že jsem anonym! pravidelně se spolu pod tímhle nickem setkáváme na seznamce v rubrice "udělej mi to bičem".
a jestli ne...tak tě příště zastřelím pro mnohem míň virtuálních peněz :o))))))

Pravidla psani komentaru

(Batman, 5. 3. 2010 18:38)

Pripominam, ze anonymni prispevky sou bez ohledu na obsah mazany (viz pravidla na uvodu stranky "Forum")... je to nekdy skoda, neda se pak reagovat :)

Lukas: Tys byl teda organizator jak svina ;-)

???!!!

(Luckyno, 28. 2. 2010 21:53)

Máco nebuď labuť!!!jako organizátor akce jsem v první řadě myslel hlavně na Vás ostatní(takovou blbost už příště neudělám)Jo jasně.zásoby potravin jsem si nevzal ale jen z důvodu ŽE MÁM MALEJ BATOH!!!:D:D:D:D

...

(Luboš, 24. 2. 2010 9:25)

no tak ted už asi pokračování nestihnem vše taje a za pár týdnů bude bez sněhu

No tak..

(Amunzen, 23. 2. 2010 14:05)

Na noc venku sem se necejtil ale pres den sem tez vyrazil do lesa. Cestou jsem se stavil v Komarove pro lukase a razili jsme si cestu lesem. zkusili jsme postavit pristresek a podarilo se, ackoli sme nemeli celtu. staveni sme meli hotovo asy za 40 minut. Sedli sme si zapalili lihovou kostku a pak se vraceli. Celkem za ten den sem nachodil asy 8 Km. Uz se cejtim na 100% pro akci tak kdy zas neco bude ;)..

Mé hodnocení

(Máca, 22. 2. 2010 20:08)

No až na mé noční mrznutí ve spacáku(-3/-10/-17), to hodnotím taky velice dobře.
Co se týče pochodu, tak pohoda, protože sem měl půjčenej batoh od Máry, jemuž ho všichni můžem tiše závidět..
Co se týče utváření místa na spaní a přespání samotného, tak pro příště už určitě víme co vylepšit a co nepodcenit.
A co se týče zapomínání věcí, tak ačkoliv sem taky sám zapoměl několik drobností, co jsem si chtěl preventivně vzít(náhradní baterie do telefonu, náhradní zdroje do svítidel a v autě sem si zapoměl svůj oblůíbený energetický nápoj semtex - což mě z těch věcí mrzelo nejvíc:), tak to furt nebylo tak hrozný, jako to že Batman si zapoměl mimo jiné hlavně ešusy, ale furt to ještě nebylo to nejhorší, protože Lukáš nejenom, že taky neměl nic na jídlo(ešus, hrnek) ale on neměl ani to jídlo a troufám si říct, že ani nic k pití, to by ho člověk zabil:)..
Takže doufám, že se kluci na příští survival polepší, protože už je rozhodně nehodlám sponzorovat ani ešusy ani jídlem:)
A co se týče ostatních, tak ať je tam příště opravdu víc účastníků, jinak Vás všechny budem pomlouvat kudy budem chodit(u Novase s tim preventivně začnem už teď :)..