Jdi na obsah Jdi na menu
 

Akce Raspberry - 22.10. u Zbečníku

22. 10. 2011

 

Akce očima Batmana:

 

Na akci jsme dorazili, oproti původnímu plánu, autem jen já s Radarem (Bála zaspal) a navíc ještě načas (já jsem taky zaspal). Už nás tam čekali Michal s jeho kámošem (jméno sem samozřejmě  zapomněl).

Pozdravili jsme známý, hodili jsme na sebe věci a vyrazili na místo brifinku. Po úvodním slovu pro všechny odešla strana NR a zůstali jsme jen my - MPTO. Došlo k rozhození na tři skupiny - útok, záloha a štáb. Bohužel pro skupinu "záloha" byl vybrán jako velitel Havlas a moje protesty proti tomu akorát upozornily na mou osobu, takže jsem byl určen jako dobrovolník, abych velel "útoku". Toto způsobilo, že jsem prakticky celou akci pochodoval za jednotkou s mapou a vysílačkou v ruce a snažil jsem se, více či méně úspěšně (nebo taky neúspěšně), koordinovat naše útočné akce.

Dobytí prvního místa (brána) proběhlo se standardní rychlostí čelního utoku do kopce proti bráněným pozicím (asi 45 min, tzn. 1 respawn a kousek). Poté jsme se snažili změnit strategii a dobývat další pozice z více směrů.

Druhé místo byla radiová stanice, kde tento nový plán nevyšel z důvodu, že "záložní" skupina, která šla dělat obchvat zprava šla málo zprava a narazila na nepřítele čelně. Nicméně vzhledem k poměrně vyrovnanému terénu (bojovalo se výlučně v lese), kde se projevila naplno naše přesila, jsme stanici rychle dobyli.

Po přeskupení jsme vyrazili na místo pozorovatelny, které bylo tak (ne)šikovně umístěno ve výběžku lesa mezi loukama, že probití se 15m širokou roklí do kopce proti dobře skrytým pozicím nepřítele v nízkém lesíku nám dalo asi nejvíc zabrat ze všech stanovišť. Navíc jsme byli asi dvakrát "postříleni" jednotlivcema ze strany NR, kteří nás oběhli po louce. Neúspěch při rychlosti dobývání přičítám těžkému terénu a nechuti posílat lidi velkýma obchvatama přes louku, případně "napoleonským" bojům na louce. Poté už to šlo výrazně rychleji.

Další stanoviště, které bylo opět v lese, jsme dobyli taktéž poměrně rychle, velitelství a archiv jsme pouze obsadili z důvodu honu místních myslivců u těchto stanovišť a vydali jsme se dále.

Sklad munice byl přímo pod kopcem, takže byla zvolena strategie dobýt kopec a pak vést útok zvrchu a stanoviště díky výškové převaze rychle obsadit. Strategie to byla dobrá, ale zde se ukázala naše neschopnost dobýt vyvýšené místo přes 20m louku. Strávili jsme zde opět jeden respawn než jsme kótu dobyli. Pak už šlo vše jak na drátkách a pozice pod kopcem padla takřka okamžitě.

Další místo bylo umístěno v lomu, takže bylo rozhodnuto, že "záložní" skupina vyrazí po horním okraji lomu a "útočná" se bude probíjet spodem pod ochranou palbou záložní zvrchu. Plán probíhal dobře, dokud se "záložní" skupina nahoře nezasekla a spodek kvůli tomu nemohl postupovat. Navíc se většina "záložní" skupiny přesunula dolu a vůbec se celá rozpadla (dle mě zmatek ve skupině - selhání velitele), takže se postup opět minimálně na 1 respawn zastavil.

Po dobytí této předposlední pozice obchvatem spodem jsme se vydali na finální zteč proti bunkru (laboratoři). Ten byl umístěn opět tak (ne)šikovně, že útok sice probíhal s výškovou výhodou, ale opět byla zalesněný (či spíše zakřovený) jen asi 5m spojovací pruh, kde se postup přes úvodní úspěchy zasekl. "Záložní" skupina sice dostala rozkaz podpořit nás krycí palbou a zbylé lidi poslat obchvatem, ale lidé asi byli už tak unavený nebo co, že na to prděli a velitel je nedokázal zpacifikovat a dát dokupy. Nakonec díky zásahům organizátora, který nás ještě asi 2x oživil jsme bunkr dobyli, ale bylo mi z toho dost trapně, protože jsme tam jasně podlehli. Zde jsem si konečně zabojoval a trefil asi 8 nepřátel, což mi nakonec dost zlepšilo náladu a mínění o akci ;). Nakonec jsme měli dobýt bunkr záložkama, ale po zformování lidí na střeše nás sestřelila malá skupinka NR, kteří ještě zbývali a to už jsem prohlásil že znovu už neobžívám a vydali jsme se k autům na debriefing.

 

Scénářově sice vyhrálo MPTO, ale herně vyhráli NR (alespoň co se týče posledního životu u bunkru, který bez problémů ubránili).

 

Klady akce:

  • nesetkal jsem se s nepřiznávači, naopak všichni z naší strany přiznávali bez zaváhání okamžitě (alespoň co jsem viděl)
  • pěkný terén i scénář akce, rekvizity atd.

 

Zápory akce:

  • hodně luk kolem cílů způsobovalo i přes přesilu MPTO záseky a pokud člověk nechtěl bojovat ve stylu "napoleonských válek" tak mu nezbývalo než jít "silově" frontálně proti nepříteli
  • vedení "záložní" skupiny MPTO
  • absence měření úsťovky zbraní, teda alespoň já jsem nic neviděl
  • lidé - vesměs většina lidí nedokázala splnit ani jednoduché rozkazy, např. "vytvořte kolem mě perimetr", případně pokud člověk chtěl, aby provedli bleskově útok z boku a odlehčili tak čelním jednotkam, tak se tento úkol drtivá většina vydala plnit chůzí a na zařvání, že maj běžet a udělat to co nejrychleji upadli asi na 5-10 vteřin do poklusu, než si to rozmysleli a opět přešli do chůze...

 

Akci hodnotím 7 body z 10.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

měření úsťovky

(SoftAir - Danny, 30. 10. 2011 21:48)

Zdravím,
právě čtu report na Rapsberry - pěkně řečeno.
Musím se ale ohradit proti tomu, že by se neměřila úsťová rychlost. Měřili jsme v průběhu celé akce a to jak zájemcům, tak náhodně. Je pravda, že na NR se v měření dostalo až asi okolo čtvrté hodiny, protože jsem předtím neměl prostor se s nimi setkat a měření provádět. Proměřeno bylo podle mě přibližně 40-45 lidí, možná víc, nepočítal jsem.
To jen pro upřesnění :)

akce

(Pavlos AS Týnec, 26. 10. 2011 17:50)

zhodnotil jsi to krásně

Harmonogram příjezdu na akci

(Batman, 21. 10. 2011 16:36)

6:50 - vyzvedávám Radara doma
7:20 - vyzvedávám Bálu v Úpici před Penny
7:40 - příjezd na místo srazu ve Zbečníku

Časy jsou tak brzo, protože nechci přijet na akci tradičně na poslední chvíli a pak nestíhat, navíc jsem přislíbil pomoc u kontzroly hráčů před akcí.

dotaz

(michal, 20. 10. 2011 20:59)

jedu z hronova kdy a kde je sraz?

Re: dotaz

(Batman, 20. 10. 2011 22:10)

Na místě nejpozději kolem 7:45, dorazíme z druhé strany, tak nemá cenu dělat sraz jinde.

dotaz

(michal, 13. 10. 2011 20:44)

vadilo kdybychz sebou vzal jeste jednoho cloveka?

Re: dotaz

(Batman, 13. 10. 2011 23:14)

No mě ne, ale ručíš za něho, tzn. musí umět pravidla a splňovat limity akce.

Re: Re: dotaz

(michal, 17. 10. 2011 15:32)

ok

ucast

(Novas, 15. 10. 2011 19:46)

NEJEDU

ucast

(bomber, 4. 10. 2011 22:39)

na akci nejedu a to ze dvou duvodu:
prvni) vykon zbrane
druhy) nestihl bych to do prace

ucast

(michal, 3. 10. 2011 20:59)

ja bych se taky pridal

Účast

(Petr, 3. 10. 2011 20:45)

Zatím nezávazně bych jel, potvrdím později.

účast

(Batman, 3. 10. 2011 15:10)

Samozřejmě jedu, auto snad zajistím.

neúčast

(Máca, 3. 10. 2011 14:15)

Nepojedu - práce

Akce

(Radar, 30. 9. 2011 12:07)

Na Akci pojedu...